12 jela koje ne smete propustiti u Grčkoj
1. Tradicionalni Grčki giros ili pita
Jedno od jela koje ne smete propustiti dok ste na letovanju je naravno tradicionalni Grčki giros. Postoji li tipičnije grčko jelo,od kojeg nam uvek kreće voda na usta? Sama pomisao na giros i njegov miris, vrati nas u leto provedeno na obalama grčkog mora. Iako nam je svuda lako dostupan,čak ga i sami jednostavno pravimo kod kuće,u Grčkoj je posebniji,ukusniji,lepši i tamo ga jedemo sa posebnim apetitom. Pravi se od svinjskog ili pilećeg mesa,sečenog na rezance,sa pitom ili tortiljom u kojoj se nalaze meso i prilozi. Kao prilog uz to ide paradajz,krastavac,luk,pavlaka,senf i raznorazni zacini poput bibera,vegete,nane,ruzmarina..Mmm neodoljivo.
2.Riba i morska hrana
Nije iznenadjenje da je naša preporuka baš riba,morski plodovi,lignje,hobotnice,rakovi. Ove ukusne namirnice svakako neće biti iste ako ih spremite sami kod kuće ili poručite u nekom lokalom restoranu. Ovde,u Grčkoj biće mnogo ukusnije i svežije. Obično najlepše u toplim,letnjim danima,ali nije pravilo,ukusna riba se kod njih sprema i zimi. Atina je poznata po vrhunskoj ponudi morske hrane. Postoji bezbroj kombinacija što se tiče morskih specijaliteta, posebno sa raznoraznim njihovim salatama i neizostavnim prelivom od maslinovog ulja. Nećete pogrešiti koji god izbor napravili,kad budete seli u prijatan,grčki restoran,uz njihovu sjajnu,opuštajuću muziku i čašicu nekog lepog vina.
3.Musaka
Kada kažemo musaka,zvuči kao nešto što smo pojeli baš ovih dana,u našoj,domaćoj kuhinji. Medjutim,musaka iz grčkih taverni,nosi sa sobom potpuno drugačiji doživljaj. Ako je poručimo u nekom sjajnom,tradicionalnom restorančiću,velika je mogućnost da je dobijemo u zemljanoj posudi,sa ukusnom,zapečenom koricom. Mnogi je porede sa lazanjama,italijanskim specijalitetom,mada nema testo u sebi. Onako preukusna,sa kremastim prelivom,najčešće se služi sa nekom salaticom,uz belo vino. Kada budete bili na vašem odmoru dodajte ovo tradicionalno jelo na spisak jela koje ne smete propustiti u Grčkoj, nećete pogrešiti.
4.Suvlaki
Tipično grčko jelo,neizostavno u našem odabiru,kada su njihovi specijaliteti u pitanju. Mešavina mesa sa roštilja,u kombinaciji sa povrćem. Suvlaki je najčešće poslužen uz neku pitu,čips,salatu i Tsasiki sos. Najčešće je napravljen od svinjskog ili pilećeg mesa,potseća na naše ražnjiće ili turski kebab. Posle iscrpljujućeg kupanja i sunčanja preko celog dana na nekoj egzotičnoj plaži,od mirisa ovog preukusnog specijaliteta svakako kreće voda na usta.
5.Grčka baklava
Grčke poslastice,daleko su poznate po svom ukusu i veoma slatkoj strukturi. Kremasti kolaci i preukusna baklava, mogu se jesti kako na plažama,u momentima kad poželimo da se zasladimo,tako i u njihovim čuvenim poslastičarnicama i kafićima. Ako slučajno pomislite da kažete da je baklava turska poslastica,bolje se ugrizite za jezik,da ne biste uvredili nekog Grka.Takodje jelo koje spremamo kod kuće,u domaćoj verziji,ali svakako drugačija i posebnog ukusa kada je reč o uživanju u njoj na nekoj prelepoj,sunčanom destinaciji Grčke.
6.Dolmadakija
Pod uticajem mediterana,pokupili smo jela koja se rolaju u zeleniš. Kod nas je to sarma,pripremljena od mlevenog mesa,zavijena u listove kupusa. A kod Grka,to je takozvana dolmadakija,tj u pitanju je mleveno meso,sa pirinčem i začinima,uvijeno u lišće vinove loze. Naša preporuka da probate nešto novo,a vrlo sličnog ukusa,na koji ste već navikli iz domaće kuhinje. A pošto skoro da ne postoji čovek koji ne voli ukus sarme,vrlo lako zaljubićete se u ovo preukusno,mediteransko jelo.
7.Keftedes
Još jedno od jela koje ne smete propustiti u Grčkoj, po turistima, jeste keftedes. Predstavlja vrlo ukusne,hrskave pljeskavice od povrća. Podseća na naše ćufte, ali sačinjeno je od malo drugačijih elemenata,koji daju tipičnost ovom grčkom specijalitetu.Vrlo lako ga je naraviti i kod kuće,pa svakako možemo ukusom da se vratimo u Grčku i potsetimo nezaboravnog leta i mirisa mora.
8.Pita sa feta sirom
Grčka je zemlja koja je čuvena i po svojim pitama. Pite se mogu poručiti u restoranima ali i u pekarama i kafićima sa brzom hranom. S tim da je feta sir jedna od glavnih namirnica svih grčkih jela,osnovni sastojak pite je baš on. Pored sira,u pitu najčešće ide i spanać. Ovaj preukusan obrok,jednostavan je za spremanje.Pošlo bi nam za rukom da ga i sami napravimo kod kuće,ali hrana spremljen u grčkoj,za sve nas ima posebnu čar. Svakako,niko neće ostati ravnodušan,jer ko na balkanu ne voli testo?
9.Taramosalata
Jedna od najpoznatijih grčkih specijaliteta,svakako je taramosalata. Pravi se kao dodatak jelima,najčešće se u nju umaču peciva ili hleb. Ne preporučuje se uzimati je u marketima,jer je obojena veštačkom,ružičastom bojom. Pravi se od posoljene ikre bakalara,sarana i druge morske ili recne ribe,pomešane sa prezlama ili pire krompirom,sa dodatkom limuna,sirćeta i maslinovog ulja. Savakako je jedan od najboljig grčkih umaka,neodoljivo ide uz vruć hleb ili pecivo.
10.Grčka salata
Grčka obiluje svežim začinima,domaćim povrćem i domaćim mesom. Zbog toga je svako grčko jelo sveže i prirodno. Nezaobilazne su im masline svih vrsta,sirevi,povrće kao činioci salata i raznih jela. Grčka salata je naširoko poznata kod nas i kao takva, nudi se u gotovo svim restoranima i prodavnicama brze hrane uz neko jelo. Ako je već jedemo kod nas i sami pravimo,kako je propustiti na grčkom primorju,uz ribu,meso,vino i zvuke nezaobilazne grčke muzike? Paprike,paradajz,krastavci,crni luk,masline,maslinovo ulje,začini,kozji sir…Sve ovo mora biti mnogo ukusnije ako je nastalo pored mora uz sve blagodati koje grčka klima pruža.
11.Fassolada
Jelo koje podseca na corbasti pasulj ali i na prebranac. Opet nešto poznato,a malo drugačije od onoga našta smo navikli. Posle iscrpljujućih vodenih sportova,dugih šetnja pored mora, svakako prija i malo jače hrane. Naša preporuka je da bar jednom u toku letovanja u nekoj lokalnoj taverni poručite fassoladu. Kako je pasulj naširoko obožavan kod nas,ovo jelo će vas provereno oduševiti. Sastoji se od belog pasulja,tečnosti,začina i povrća,u zavisnosti od recepta.
12.Jagnjetina
Kao omiljeno meso Grci jedu jagnjetinu i iznutrice. Nemojte se iznenaditi ako osetite poseban ukus mesa, jer oni svoje ovce i koze hrane travom,koja ima dosta aromatičnih cvetova.Svoj obrok vole da započnu rakijicom,za dobar apetit. Svakodnevno usavršavaju svoja jela ali i vino koje je omiljeno piće grčkih filozofa i bogova. Ako probate bar nešto od ovih tradicionalnih jela,verujte,da će vam se zauvek urezati u sećanje.
Ovo su 12 jela zbog kojih ćete zapamtiti Grčku i vaš odmor po posebnom ukusu. Ukoliko niste i dalje naišli idealan smeštaj pogledajte aktuelnu listu apartmana u Grčkoj na našem sajtu.
Želimo vam prijatan i opuštajući odmor.